Κλασική Σκαλοκομμένα Πλαϊνά

Η κλασική ξύλινη σκάλα της αστικής κατοικίας με τους περίτεχνους παπάδες και τις φαρδιές πλούσιες κουπαστές. Τη βλέπουμε συχνά σε επιβλητικά κτίρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με καμπύλες εντυπωσιακές εισόδους και γυριστές κουπαστές που αγκαλιάζουν σκαλιστούς παπάδες.

Τα σκαλοπάτια πατάνε επάνω στα σκαλοκομμένα πλαϊνά και αφήνουν γλώσσα εμπρός και στο πλάι, όπου δεν υπάρχει επαφή με τοιχοποιίες. Τα κάγκελα είναι στρογγυλά το ρναρισμένα σε διάφορα σχέδια ή τετράγωνα και τοποθετούνται ένα ή δύο ανά πάτημα.

Η κλασική σκαλοκομένη σκάλα απαιτεί προσεκτική εργασία από τον έμπειρο τεχνίτη σκάλας ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σωστή κατασκευή και προσαρμογή του κάθε εξαρτήματος στη σωστή θέση.

Τεχνικά στοιχεία

Ξύλινη σκάλα εσωτερικού χώρου, με σκαλοκομμένα πλαϊνά και σκαλοπάτια από μασίφ αντικολλητή ξυλεία. Παπάδες σε διάφορα σχέδια κυκλικής ή τετράγωνης διατομής και ξύλινη κλασσική κουπαστή.

Διατομές: οι διατομές των πλαϊνών και των πατημάτων ποικίλουν ανάλογα της κάτοψης αλλά και τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις του χώρου.  Το ίδιο ισχύει και για τα κάγκελα και τις κουπαστές. Υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστούν στις κατασκευές ξύλινα ειδικά τεμάχια όπως και σκαλιστά τεμάχια. Ανάλογα το ύφος της κατασκευής προσαρμόζονται άλλα υλικά όπως μεταλλικά  και μπρούτζινα εξαρτήματα.

Κατόψεις: ευθύγραμμες, γωνιακές και αμφίδρομες, όπως και καμπύλες.

Ξυλείες: οξιά, δρυς, ιρόκο, teak

SHARE