FAQ

Most frequent questions and answers

Γιατί έχει άριστες μηχανικές ιδιότητες, κορυφαίες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, υψηλή αισθητική και είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Σήμερα εφαρμόζονται επαναστατικές τεχνολογικές μέθοδοι επεξεργασίας του ξύλου. Οι σύγχρονες παραγωγικές μονάδες κατασκευής ξύλινων κουφωμάτων, χρησιμοποιούν μηχανολογικό εξοπλισμού και μεθόδους, που διασφαλίζουν άριστη ποιότητα και αντοχή στο χρόνο.

Πλέον στις μέρες μας, η  υλοτόμηση των δασών γίνεται με αειφορική διαχείριση. Δηλαδή, διαχείριση με τρόπο ώστε να μη μειώνεται ο δασικός πλούτος. Η μη αειφορική διαχείριση που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιων οργανισμών δασικής πιστοποίησης όπως το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών  F.S.C (Forest Stewardship Council-www.fsc.org) και το Πρόγραμμα για την προώθηση της δασικής πιστοποίησης P.E.F.C (Program for the Endorsement of Forest Certification www.pefc.org).

Οι κανονισμοί που έχουν οριστεί είναι πολύ αυστηροί και οι κυρώσεις μεγάλες. Τα προϊόντα που παράγονται από ξύλο, σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από δάση όπου τα δέντρα ξαναφυτεύονται με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που κόβονται. Στις μέρες  μας, χρησιμοποιώντας ξύλινα προϊόντα, βοηθάμε στην ανάπτυξη των δασών.

Το WWF –Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος- σε μία δημοσιευμένη έκθεσή του αναφέρει ότι τα ξύλινα κουφώματα, είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, σε σχέση με τα κουφώματα από άλλα υλικά. Συγκεκριμένα, διατυπώνει ότι το ξύλινο κούφωμα απαιτεί τουλάχιστον 8 φορές μικρότερη ενέργεια από αυτή που θα απαιτηθεί για την παραγωγή κουφωμάτων από pvc & αλουμίνιο.

Επίσης το ξύλο είναι το μόνο υλικό που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά παρουσιάζει αρνητικό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του, καθώς εγκλωβίζει μέσα του CO2 κατά την ανάπτυξη του ως δέντρο.

Ξύλα τα οποία προέρχονται από τροπικές περιοχές θεωρούνται κατάλληλα για την κατασκευή κουφωμάτων. Συνδυάζουν μικρή περιεκτικότητα σε ρητίνες, υψηλές αντοχές στις καιρικές συνθήκες και παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο στις προσβολές από έντομα και μύκητες.

Επίσης αρκετά ξύλα από δάση της Ευρώπης ή της Αμερικής είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για εξωτερικά ξύλινα κουφώματα.

Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούμε στην interSCALA περισσότερο είναι το Dark Red Meranti, το Niangon, το Teak, το Iroko αλλά και η Δρυς, το Σουηδικό Πεύκο, το Oregon Pine, το Pitch Pin.

Η επιλογή του πιο κατάλληλου ξύλου για την κατασκευή των κουφωμάτων μας θα εξαρτηθεί από τη γεωγραφική θέση του κτιρίου, την απόσταση από τη θάλασσα και γενικά τις τοπικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο που επιθυμούμε να τα τοποθετήσουμε. 

Η τεχνολογία βαφής των ξύλινων κουφωμάτων interSCALA, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, έχει εξαλειφθεί η ανάγκη που υπήρχε στο παρελθόν για συντήρηση όπως τη γνωρίζαμε. Με τη συμβολή της τεχνολογίας βαφής Sikkens που εφαρμόζουμε στη interSCALΑ και των καλλυντικών καθαρισμού και φροντίδας (της ίδιας εταιρίας) που θα σας δώσουμε, τα ξύλινα κουφώματά σας θα διατηρηθούν καινούργια, με απλή φροντίδα και καθαριότητα.

Όταν -μετά από πολλά χρόνια- παρατηρηθούν αλλοιώσεις στις βαφές, τα ξύλινα κουφώματά σας θα γίνουν καινούργια και πάλι, γατί συντηρούνται εύκολα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο  και με πολύ μικρό κόστος. Στην έκθεση θα σας παρουσιάσουμε το σύστημα Sikkens ή μπορείτε να ενημερωθείτε στο διαδίκτυο στο www.Sikkens.com.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τα ξύλινα κουφώματα, άλλα ανταγωνιστικά υλικά όπως το αλουμίο & το pvc, δεν έχουν τη δυνατότητα συντήρησης. Οι  βλάβες που εμφανίζονται σε αυτά είναι μη αναστρέψιμες και συμβαίνουν είτε στο υλικό, είτε στη μοριακή δομής τους, είτε στη βαφή τους.

Τα ξύλινα μέρη καίγονται δύσκολα και η αντοχή τους μειώνεται βαθμιαία και αργά σε σύγκριση με άλλα υλικά τα οποία κάμπτονται με την επίδραση μεγάλων θερμοκρασιών. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, απανθρακώνεται μόνο ένα επιφανειακό στρώμα στην ξύλινη διατομή, που λειτουργεί θερμομονωτικά και καθυστερεί την καύση και τη μετάδοση της στην άλλη πλευρά της διατομής. 

Τον χειμώνα, η μικρή τιμή θερμοχωρητικότητας του ξύλου περιορίζει και διατηρεί τη θερμότητα το εσωτερικό του χώρου και τον βοηθάει να θερμαίνεται εύκολα και γρήγορα. Το καλοκαίρι διώχνει τη θερμότητα προς στο εξωτερικό περιβάλλον και διατηρεί το σπίτι δροσερό. Συγχρόνως μειώνει τις ανάγκες κλιματισμού τον χειμώνα και το καλοκαίρι, μειώνοντας έτσι το κόστος κοντά στο 30%.

Με πρώτη ύλη το ξύλο -το πλέον μονωτικό υλικό- και χάρη στα σύγχρονα υλικά κατασκευής (ενεργειακά κρύσταλλα, τριπλό λάστιχο στεγάνωσης, περιμετρικούς Γερμανικούς μηχανισμούς τελευταίας τεχνολογίας), στην υψηλή τεχνολογία παραγωγής αλλά και στην απόλυτη εφαρμογή τους στο άνοιγμα από εξειδικευμένα συνεργεία, τα ξύλινα κουφώματα της interSCALA προσφέρουν στεγανότητα, θερμομόνωση, ηχομόνωση και ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με εργαστηριακές δοκιμές και διαθέσιμα πιστοποιητικά.

Η interSCALA έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στις αναπαλαιώσεις κατοικιών στις αποτυπώσεις παραδοσιακών μοντέλων σε εξωτερικές πόρτες, ειδικές διατομές, σκαλιστά κλπ. Έχουμε αναλάβει έργα υψηλών απαιτήσεων, σε αστικές περιοχές και σε παραδοσιακούς οικισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στα Νησιά μας. 

Με υπομονή, προσοχή και ενδιαφέρον, αποτυπώνουμε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των παλαιών κουφωμάτων, ώστε να τα εντάξουμε στα νέας τεχνολογίας ξύλινα κουφώματά μας.  Έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε κατά παραγγελία ειδικά τεμάχια εκτός τυποποίησης, που πλαισιώνουν το κούφωμα, την εξωτερική ή την εσωτερική πόρτα.

Οι έμπειροι συνεργάτες μας, θα κάνουν τις μετρήσεις ενώ τα παλαιά κουφώματα θα βρίσκονται στη θέση τους.

Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουμε τα νέα ενεργειακά κουφώματά σας και θα τα παραδώσουμε στο χώρο σας έτοιμα, ρυθμισμένα και βαμμένα, με τοποθετημένα κρύσταλλα, μηχανισμούς, λάστιχα και ειδικά εξαρτήματα.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: αφαιρούμε ένα προς ένα τα παλαιά κουφώματα, σε τεμάχια, για να μη γίνουν ζημιές της τοιχοποιίας και τα εναποθέτουμε στον ειδικό κάδο αποκομιδής μπαζών που έχουμε εγκαταστήσει μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, σε μία θέση parking.

Το κούφωμα είναι έτοιμο προς χρήση. Στη συνέχεια, προχωράμε στην τοποθέτηση των επόμενων τεμαχίων, έως να ολοκληρωθούν οι εργασίες.  Ένα συνεργείο τοποθέτησης δύο ατόμων έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει 4 ολοκληρωμένα τεμάχια ανά ημέρα, μαζί με την αποξηλώσεις.

Η interSCALA διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στην επεξεργασία του ξύλου και από το 1989 κατασκευάζει πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα Γερμανικών προδιαγραφών και ξύλινες πόρτες. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας ελέγχονται συνεχώς και πιστοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Τα προϊόντα μας,  πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η ευρωπαϊκή ένωση βάσει της νομοθεσίας της.

Προσφέρουμε:

 • Εκθεσιακό χώρο στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και κατηρτισμένο προσωπικό πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει
 • Έχουμε τη δυνατότητα να σας εξυπηρετήσουμε και μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Νησιά
 • Από την πρώτη επαφή ορίζουμε σύμβουλο έργου που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του έργου σας από την προσφορά και έως την εφαρμογή των προϊόντων στο έργο, αλλά και μετά την πώληση με την υπηρεσία υποστήριξης που διαθέτουμε
 • Εξυπηρέτηση επί τόπου στο έργο
 • Μελέτη των δεδομένων και ανταγωνιστικό πακέτο συνεργασίας για το έργο σας
 • Σύνταξη συμφωνητικών με αναλυτικά τεχνικά δελτία
 • Ασφαλή μεταφορά και εκφόρτωση
 • Τοποθέτηση από εξειδικευμένα συνεργεία
 • Παράδοση του προϊόντος με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής
 • Πιστοποίηση για τις πρώτες ύλες, την κατασκευή και τις υπηρεσίες
 • Γραπτή εγγύηση 10 ετών

Το διαβατήριό μας στην επιτυχημένη πορεία μας ήταν και είναι οι ικανοποιημένοι πελάτες μας. Έχουμε παραδώσει με υπευθυνότητα, εκατοντάδες έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αστικές και εξοχικές κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα, ξενοδοχεία, ξενώνες και οικισμούς, αντιμετωπίζοντας κάθε έργο σαν να είναι το σπίτι μας.

Αγαπάμε το αντικείμενο μας, στηριζόμαστε στο μεράκι και την τεχνογνωσία μας από το παρελθόν. 

Επιμορφωνόμαστε και εργαζόμαστε σκληρά με συνέπεια και όραμα στο παρόν.

Συνεχίζουμε δυναμικά  προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις σύγχρονες  μεθόδους και την τεχνολογία, ενημερωνόμαστε για τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Υποστηρίζουμε και προωθούμε τους νεότερους συνεργάτες μας και τις ιδέες τους. 

 

Κανένα δομικό υλικό δεν μπορεί να συγκριθεί με την ζεστασιά και την αρμονία που δίνει το ξύλο, είτε χρησιμοποιείται σαν κούφωμα, είτε σαν άλλο δομικό υλικό σε στέγες και σε πατώματα. Είναι πάντα ένα ζωντανό υλικό, που ζει μέσα στον χώρο μας.

Το ξύλο είναι το πλέον φυσικό υλικό και προτιμάται κυρίως στις κατοικίες. Η εμφάνισή του δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Τεχνικά, έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως την εύκολη επεξεργασία και την καλή θερμομονωτική και ηχομονωτική του ικανότητα.

Από τις εφαρμογές στην ναυπηγική έως τη δόμηση, έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο διαθέτει εξαιρετική αντοχή στο χρόνο.

Σε αντιδιαστολή με τα κουφώματα από άλλα υλικά, τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να μείνουν πάντα καινούρια μετά από απλή συντήρηση. Η σημαντική διαφορά με τα κουφώματα από άλλα υλικά είναι ότι τα τελευταία επισκευάζονται με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου, ενώ το υλικό τους μπορεί να υποστεί σημαντικές και  μη αναστρέψιμες, μοριακές αλλοιώσεις.

Εκεί που η υπεροχή του ξύλου έναντι των άλλων υλικών παραγωγής κουφωμάτων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή είναι στην θερμομόνωση. Η θερμομόνωση που προσφέρει το ξύλο είναι τέτοια που μας επιτρέπει να πιάσουμε με ασφάλεια ένα φλεγόμενο τεμάχιο από την μη φλεγόμενη άκρη του. Συγκριτικά με άλλα υλικά, το ξύλο διαθέτει 4.000 φορές καλύτερη θερμική ικανότητα από το χάλυβα και 1.800 φορές καλύτερη από το αλουμίνιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι η δυνατότητα επιδιόρθωσης χτυπημάτων & γρατζουνιών που δημιουργήθηκαν μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων έως ότου κατοικηθεί το σπίτι αλλά και σε βάθος χρόνου  κατά την χρήση τους. Οι φθορές αυτές δεν αποτελούν σημαντικό. Συνοδευτικά με κάθε παραγγελία λαμβάνετε από την INTERSCALA® μια συσκευασία χρώματος, αναγκαία υλικά και μέσα και ένα πληρέστατο εγχειρίδιο με οδηγίες συντήρησης. Η διαδικασία αποκατάστασης των φθορών βαφής είναι πολύ απλή. Εφαρμόζετε με πινέλο μια επάλειψη χρώματος στην επιφάνια του ξύλου και σε λίγα λεπτά επουλώνει και επαναφέρει 100% χρωματικά στην αρχική κατάσταση το σημείο που είχε υποστεί φθορά.

Η αλλαγή του χρώματος σε ένα κούφωμα INTERSCALA είναι εφικτή και απόλυτα ασφαλής για την ποιότητα των κουφωμάτων. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Απλά επιλέξτε την απόχρωση, προμηθευτείτε την κατάλληλη υδατοδιαλυτή βαφή αποκλειστικά από την INTERSCALA και ακολουθείστε τις οδηγίες των τεχνικών μας. Η διαδικασία περιλαμβάνει καθαρισμό του κουφώματος, ένα απλό αποχαρτάρισμα (όχι τρίψιμο) της επιφάνειας και εφαρμογή του νέου χρώματος. Το αρχικό χρώμα θα δώσει τη θέση του στη νέα βαφή  η όποία θα έχει τις ίδιες ιδιότητες όπως και η αρχική που είχε εφαρμοσθεί  από το εργοστάσιο.

O καθαρισμός του ξύλινου κουφώματος δεν αποτελεί κάποια ξεχωριστή διαδικασία πέραν της συνηθισμένης μεθόδου. Όλα τα ήπια καθαριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πλένετε με άφθονο νερό επιλέγοντας ώρες όπου ο ήλιος δεν βρίσκεται  κάθετα στο κούφωμα. H INTERSCALA παρέχει στους πελάτες της το ειδικό κιτ συντήρησης «INTERSCALA Kitbox» στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά και αναλυτικές οδηγίες.

Στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εγκατασταθεί κουφώματά μας σε νησιά, σε κατοικίες δίπλα στην θάλασσα, σε βουνά, σε σπίτια που βάλλονται στις πιο δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες και όμως η βαφή των κουφωμάτων μας ανταποκρίνεται και δικαιολογεί την φήμη μας.

Οι βαφές μας είναι υδατοδιαλυτές της εταιρίας SIKKENS. Η διαδικασία βαφής των κουφωμάτων ξεκινάει με απεντόμωση και απομάκρυνση όλων των μυκήτων από το ξύλο. Ακολουθεί ολικός εμβαπτισμός του κουφώματος σε δεξαμενές κερώματος.

Πολλαπλές επιστρώσεις οικολογικών βαφών ψεκάζονται στην επιφάνεια του ξύλου. Με την παραπάνω εργασία θωρακίζεται η επιφάνεια του ξύλου. Η βαφή ολοκληρώνεται σε 19 εργάσιμες ημέρες. Χρονοβόρα αλλά η πιο αποτελεσματική και διαχρονική.

Περιποίηση συντήρηση. Θεωρούμε σημαντικό να φροντίζετε τις εξωτερικές επιφάνειες του κουφώματος με συχνότητα περιποίησης ανάλογη των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή σας. Με αυτό το τρόπο τα κουφώματα σας θα ακτινοβολούν την αρχική ομορφιά του ξύλου για πάντα.

Συνοδευτικά με κάθε παραγγελία σας παραλαμβάνεται ένα σετ καθαρισμού και περιποίησης. Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα δεν χρειάζονται συντήρηση τύπου (ξύσιμο βάψιμο), αντί αυτού θέλουν απλώς καλό πλύσιμο άφοβα με άφθονο νερό (λάστιχο)
(ποτέ με ήλιο) και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά υλικά με βάση το νερό, με τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν με βαμβακερό πανί η σφουγγάρι στο επίπεδο του καθαρισμού.

Πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος WWF αναφέρει ότι η αναμενόμενη ζωή ενός ξύλινου παράθυρου 1.5 μ2 είναι 60 έτη, ενώ η αντίστοιχη ζωή για ένα όμοιο παράθυρο PVC είναι μόλις 20.

Το ξύλο είναι η πιο σημαντική ανανεώσιμη πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό. Απαιτεί μικρή σχετικά επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί και γι’ αυτό η παραγωγική διαδικασία είναι σχετικά καθαρή και απαιτεί λίγη ενέργεια. Η επιλογή όμως του ξύλου ως δομικού υλικού θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της και ορισμένες ακόμη παραμέτρους που είναι καθοριστικές προκειμένου να μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ξύλο ως πραγματικά οικολογικό υλικό.

Η INTERSCALA τηρεί τις πιο αυστηρές οικολογικές προδιαγραφές. Από την δενδροφύτευση και υλοτόμηση του ξύλου έως και την επεξεργασία, κατασκευή των κουφωμάτων και την τοποθέτησή τους στο σπίτι. Τα υλικά, οι βαφές ο τρόπος επεξεργασίας, τα πάντα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και των τελικών καταναλωτών της . Όλα τα πιστοποιητικά είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Το ξύλο για να αναφλεγεί χωρίς την παρουσία φλόγας πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασίες των 450º C – 500º C με ταχύτητα απανθράκωσης 0,67mm/λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι το ξύλο καίγεται με πολύ αργό ρυθμό. Η σημαντικότερη ιδιότητα του ξύλου στο θέμα της πυροπροστασίας είναι ότι όταν καίγεται το εξωτερικό μέρος της διατομής, το εσωτερικό της δεν χάνει τις μηχανικές του αντοχές.

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τις τιμές θερμοχωρητικότητας δηλ. την ποσότητα της θερμότητας που απορροφούν τα υλικά. Το ξύλο με μικρή τιμή θερμοχωρητικότητας σε σχέση με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα που έχουν μεγαλύτερη, έχει σαν αποτέλεσμα το χειμώνα να «εγκλωβίζει» τη θερμότητα στο χώρο και να θερμαίνεται πιο γρήγορα ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, απωθεί τη θερμότητα από το περιβάλλον με αποτέλεσμα να διατηρεί το σπίτι δροσερό, εξασφαλίζοντας έως και 30% οικονομία σε θέρμανση και ψύξη. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο είναι 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετό και 430 φορές από τον χάλυβα.